maanantai 12. marraskuuta 2012

Yksivuotissynttärit ja uusi ulkoasu

“Taas yksi kirjablogi” täyttää vuoden, hurraa! Vuosipäivän kunniaksi olen askarrellut ulkoasuremontin. Tarkoituksena oli säilyttää kosketus alkuperäiseen värimaailmaan, mutta piristää sivustoa pikkuisen siirtymällä pääosin valkoiseen malliin.

Mukavaa kotikutoisuutta blogin ilmeeseen tuova banneri on lievästi Stéphane Heuetilta ja Marimekon Siirtolapuutarhasta vaikutteita hakeneen tussitteluni tuloksia, ja siinä näkyy fiksaationi ranskalaiseen kirjallisuuteen. Proustin kuuluisa Madeleine-leivos on saanut näyttävän paikan etualalla, ja takana häämöttää Pariisi (kirjoittaja tiedostaa näiden kuvien kliseisyyden). Ulkoista todellisuutta edustava lokki on aina valmiina rikkomaan kirjallisen idyllin. Iki-ihanan Nathalie Sarrauten "Tropismien" sanat koristavat bloggarin kainalossa olevaa kirjaa.

***

Kuluneen vuoden aikana postauksia on kertynyt 45, joten ihan en ole pysynyt kerta viikossa -tavoitetahdissani. Kirjallisen vuoden kohokohtia blogissa ovat olleet intensiivinen Flaubert-sukellus, kesäinen Joyce-kampanja ja monien vanhojen suosikkien kuten Michel Houellebecqin, Jean-Paul Sartren, Albert Camus’n, Nathalie Sarrauten, Philip Rothin, Richard Yatesin ja Shakespearin Hamletin mutustelu. Monta nuoruuden ihanuutta on vielä purkamatta, odotan niitä innolla. Proustin syväanalyysisarjaa en saanut aloitettua, Marcel-aiheiset postaukset jäivät hieman yllättäen vain kahteen, vaikka Proustia sivuttiin monessa muussakin jutussa. Kotimaisista tekijöistä ehkä innostuneimmat bloggauskokemukset ovat syntyneet Pyysalon, Nylénin, Melenderin, Ala-Harjan ja Ollikaisen parissa.

Sivukäyntejä on vuodessa kertynyt vajaat 10 000. Tykkääjiä on Blogspotissa 42 ja Facebookissa 109. Kommentteja blogiin on jätetty 113. Blogi oli kesällä mukana Hesarin NYT-liitteen kirjablogijutussa ja se on etabloitunut osaksi suomalaista kirjablogosfääriä ihan kivasti. Olen tosin huomannut, etten osaa osallistua mihinkään haasteisiin tai vastaaviin vaan haluan pitää käteni vapaina, että voin lukea juuri sitä mitä haluan.

Blogi on siis ollut ehkä vähän tosikkomaisen tylsä eikä kauhean interaktiivinen (ehkä nämä ominaisuudet kuvastavat salaista ideaaliminääni?), mutta ei mistään muusta syystä kuin vapauden kaipuusta. Tästä lievästä autistisuudesta johtuen sisältöpainotus on ollut juuri se mikä pitikin eli kohteena on ollut ensimmäisen postauksen ohjelman mukaisesti “sanataidetta ihmisen osasta”, painottuen erityisesti ihmisen sisäisestä todellisuudesta kiinnostuneeseen osaan modernismista sekä sen henkisiin esi-isiin ja jälkeläisiin. Syrjähyppyjäkin on toki tehty.

***

Täysin sisäänpäinkääntyneeksi touhu ei ole onneksi kuitenkaan jäänyt. Blogin kautta on tullut useampia kutsuja kustantamojen ja Nuoren Voiman Liiton tilaisuuksiin, joissa on tutustunut moneen mukavaan kirjabloggarikollegaan ja kirja-alan toimijoihinkin. Kutsuja saa lähettää jatkossakin!

Kirjablogin pitämisestä on muodostunut mukava harrastus, joka jäsentää omaa lukemista ja tekee siitä hivenen aiempaa analyyttisempää. Hankalaa kirjaa ei voi enää vain lykätä syrjään ja olla ajattelematta sen antia. Jo tämän takia blogia kannattaa pitää. Kiitokset lukijoille ja kommentoijille! Kehitysehdotuksia otetaan mieluusti vastaan!

13 kommenttia:

 1. Onnea 1 vuotiaalle! Löysin kiinnostavalta vaikuttavan blogisi vasta nyt, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan :)

  VastaaPoista
 2. Onnea blogillesi, Mika! Aivan huippu banneri!

  Sinulla on kyllä niin mainio oma linja ja ääni, ettei vastaavaa olekaan. Jatkakaa, pyydän.

  Niin ja on ollut kivaa tavata livenä, toivottavasti tavataan vastakin!

  VastaaPoista
 3. Onnea 1-vuotiaalle! Aivan mahtava yläbanneri :)

  VastaaPoista
 4. Kiitokset onnitteluista! Näillä jaksaa helposti taas vuoden :-)

  VastaaPoista
 5. Oma linja ja ääni ovat mainioita, kiitos niistä! Kaikkien ei tarvitsekaan tarttua kaikkiin (tai yhteenkään) haasteeseen, ihan piristävää vaihtelua. Itse en osaa oikein linjaani valita, koska olen aina ollut iloisen impulsiivinen lukemisteni suhteen. Onnittelut yksivuotiaalle!

  VastaaPoista
 6. Kuva tuo mieleen Gutenbergin ajan Strasbourgin, nuo irtokirjasimet ja naakat taivaalla (en tiedä onko Strasissa naakkoja). Tussittelu-sana synnytti ajatuksia.

  VastaaPoista
 7. Onnittelut yksivuotiaalle! Banneri on eri hieno, ja muutenkin kyllä fanitan blogillista linjaasi, jos nyt niin voi sanoa. Lisäksi syytän ainakin osittain sinua siitä, että Ulysses tuijottaa syyttävästi yöpöydältä. Suketusta lainaten: jatkakaa. :)

  VastaaPoista
 8. Onnea yksivuotiaalle! Hieno banneri! Samoja aatoksia, kirjabloggaus syventää kyllä mukavasti kirjakokemusta. :)

  VastaaPoista
 9. Kehitysehdotuksena vinkkaan, että kannattaa poistaa kommentoinnista nuo kamalat sanavahvistukset. Itse laitoin kyseisen toiminnon pois päältä jo kauan sitten eikä ole ollut roskapostiongelmaa. Kommentointi helpottuu huomattavasti kun klikkaa sanavahvistuksen pois päältä asetuksista.

  VastaaPoista
 10. Hei! Onnea blogille. Uusi banneri on tosi kiva ja minusta blogisi on ollut miellyttävän syventyvä ja omaääninen. Ehkä ainut asia mitä olen välillä ihmetellyt on sen nimi...Se tuntuu jotenkin semmoiselta suomalaisen vähättelevältä, "tämä nyt on vaan yksi tämmönen blogi lisää", kun todellisuudessa tämä on ainakin minusta yksi hienoimpia suomalaisia kirjablogeja.

  VastaaPoista
 11. Kiitokset kannustavista kommenteistanne, joihin en päässyt heti vastaamaan, kun olin valitettavan vähän Joyce-painotteisella työmatkalla Irlannissa. Poistankin heti nuo sanavahvistukset!

  Joo, tuo nimi on kieltämättä huono, muttei sitä osaa enää vaihtaakaan :-)

  VastaaPoista
 12. Onnea yksivuotiaalle blogille! Hieno, raikas ulkoasu ja onnistuneita, mielenkiintoisia kirjavalintoja.

  VastaaPoista